MENÚ

COMUNICAT: per fi l'Atenció Primària entra en el discurs polític de l'abordatge de la pandèmia Destacado

Valora este artículo
(0 votos)

Logo CATALUÑA BIG LUTO LAZO NEGRO LITE

La Societat Catalana de Metges Generals i de Família (SEMG Catalunya), juntament amb la nostra entitat matriu, la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) celebrem que, cinc setmanes després de la Declaració de l'Estat d'Alarma per la pandèmia de coronavirus, l'Atenció Primària entra, per fi, dins el discurs de Govern en relació a la gestió dels casos. Cal recordar que des de la SEMG venim reclamant des de l'inici de l'estat d'alarma el paper que li hauria d’haver correspost al primer nivell assistencial a l'hora de portar un abordatge comunitari i de contenció en aquesta crisi sanitària.

No obstant això, és ara que es vol iniciar el procés de “desescalada”, quan els professionals que treballen a l’Atenció Primària tenen la gran responsabilitat d’indicar quan cal fer-ho en cada comunitat autònoma, sobre la base de les dades d'afectats.

Però, per a poder detectar i conèixer la realitat dels casos de contagis a cada regió no només n'hi ha prou amb anunciar-ho: cal que, d'una vegada i per sempre, l'Atenció Primària  disposi  de  les  eines  adequades i tingui  accés a les proves diagnòstiques per a poder fer-ho. Aquest material ha estat absent, i continua absent en la majoria dels centres assistencials. Principalment, els tan anunciats test massius de detecció, que des de que es van prometre podrien haver permès aïllar, ja des del primer nivell els possibles casos, evitant d'aquesta manera la propagació dels contagis amb tanta rapidesa.

Sense oblidar-nos també que, a dia d'avui, el personal dels centres de salut segueix encara sense disposar dels mitjans de protecció adequats, no sols en la consulta, sinó en l'atenció domiciliària, la qual cosa ha provocat que ells mateixos hagin emmalaltit i, sense saber-ho, hagin contagiat als seus propis pacients i companys. Un fonendoscopi i una mascareta quirúrgica com a úniques eines no són la dotació més adequada. En cas de seguir així, pensem que els casos d'infectats pel virus SARS-CoV-2 no només no s'estabilitzaran, sinó que possiblement seguiran en augment.

Durant tota la crisi, els professionals d'Atenció Primària han estat adaptant el seu treball a la nova situació per a no deixar desatesos als seus pacients, principalment als crònics. No obstant això, en haver estat absent del discurs polític i mediàtic (excepte honroses excepcions) de cara a la població, és com si el seu personal hagués estat de braços plegats. Anuncis com el d'ahir semblen ignorar tot el que el primer nivell portava fent fins ara, en la major part dels casos sense recursos ni protecció, malgrat comptar amb proves tan evidents, com que la majoria dels professionals morts per aquesta nova malaltia han set metges de família.

Reclamem, una vegada més, que es reconegui el treball de l'Atenció Primària en l'abordatge d'aquesta crisi, es protegeixi als seus professionals i se'ls doti dels recursos necessaris per a exercir el seu treball en les condicions adequades a la pandèmia que vivim de manera que puguin demostrar la capacitat resolutiva que els caracteritza, contribuint així, a més, a la seguretat dels pacients.

AGRAÏMENTS 

La Societat Catalana de Metges Generals i de Família (SEMG Catalunya) vol mostrar el seu agraïment per les mostres de reconeixement i suport expressades pel Dr. Jaume Padrós, president de Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, ​​que en l'entrevista recentment realitzada a TV3 reconeix la importantíssima labor, com a escut del sistema sanitari, que han dut a terme els professionals de l’Atenció Primària, reestructurant les seves tasques i enfrontant-se a la pandèmia, arriscant les seves pròpies vides donada la manca d'equips de protecció. S'ha mostrat orgullós i, fins i tot emocionat, davant la resposta valenta dels professionals que conformen el nostre sistema sanitari.

També felicitem la iniciativa del Col·legi Oficial de Metges de Lleida, presidit pel Dr. Ramon Mur Garcés, que davant l'especial situació de vulnerabilitat del col·lectiu sanitari va prendre la decisió d'importar equips de protecció biològica per tota la col·legiació i centres sanitaris amb mancances. 

Barcelona, 21 d’abril de 2020

 

 
Visto 4156 veces Modificado por última vez en Jueves, 23 Abril 2020 21:19
ORTIZ SANCHEZ FRANCISCO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Sitio Web: ithemeslab.com